Kan en ledare verkligen åka vanlig taxi?

Kinas nye ledare Xi Jinping tog en vanlig taxi i rusningstrafiken för några dagar sedan. Det skrev den Pekingvänliga tidningen Ta Kung Pao i Hongkong i en stort uppslagen artikel.

Under 26 minuter den 1 mars färdades partichefen Xi Jinping i taxin. Chauffören diskuterade föroreningarna i Peking med sin kund. Efter ett tag insåg han att det var landets nye ledare i egen hög person han körde, skrev Ta Kung Pao. Chauffören passade då på att prisa Xi Jinping för att han inte verkar ha några problem att umgås med vanligt folk – till skillnad från de flesta andra ledare.

Den officiella nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) bekräftade historien på sin egen blogg efter några timmar. Uppmärksamheten på kinesiska internet blev enorm och de flesta mikrobloggarna som yttrade sig var förtjusta.

Men regeringens egen röst tvingades snart dementera alltihop. Hela historien var ”påhittad och förfalskad”, förklarade Nya Kina. Av vem och varför har vi inte fått veta.

Att ansvariga journalister i Hongkong och Peking svalde betet kan bero på att berättelsen passar in i en dramaturgi om Xi Jinping som en folknära numera president som propagandamakarna börjat bygga upp. Det är också ett tecken på att många kineser verkligen längtar efter en sådan person i högsta ledningen som inte sätter sig på sina höga hästar.

I stället blev upplösningen nätkommentarer i stil med denna:

”Ha, vilken högre ledare skulle åka i en taxi? Inte ens en borgmästare skulle göra det!”

Nyligen förbjöd högsta censurmyndigheten kinesiska medier att använda ”icke auktoriserad information från utländska medier och hemsidor”. Vad ska man då säga om den falska information om presidentens taxiresa som regeringens egen nyhetsbyrå auktoriserade?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s