Omskakande dokumentär om ökande barnarov

Barn som rövas bort verkar vara ett växande problem i Kina. Tidningarna i Peking rapporterar om en liga i provinsen Shaanxi som polisen avslöjat. Samtidigt kommer en dokumentärfilm som visar hur omfattande kidnappningarna av barn är över hela landet och hur detta drabbar enskilda människor.

Spindeln i nätet för den avslöjade ligan var en barnläkare på ett sjukhus i staden Fuping. Läkaren övertalade föräldrar att ge upp sina nyfödda barn under förevändning att de fötts med allvarliga skador. Sedan såldes barnen till andra familjer. Hittills har sju familjer anmält att de misstänker att även deras barn har kidnappats på detta sätt.

Detta är bara ett exempel på en verksamhet som enligt den nationella radiokanalen omfattar cirka 200 000 bortförda barn om året, en siffra som en polistalesman sagt är för hög.

En omskakande dokumentärfilm har i dagarna lagts ut på internet. Där uppskattas antalet till 70 000 bortförda barn per år. Barnen kan sedan säljas till barnlösa familjer för motsvarande mellan 30 000 och 80 000 kronor.

Barnaroven är delvis en effekt av familjeplaneringen som i princip tillåter bara ett barn per familj, även om det finns många undantag. Men barnen säljs också för att bli tiggare, prostituerade eller arbetskraft.

Här berättar Charlie Custer om sin dokumentär ”Living with Dead Hearts”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s