Hatad form av bestraffning avskaffas

Kinas ledare tänker avskaffa landets kontroversiella system för ”reform genom arbete”. Enligt detta har polis och tjänstemän kunnat skicka regimkritiker och småbrottslingar till arbetsläger i fyra år genom ett enkelt beslut – utan åtal och rättegång. Miljoner och åter miljoner kineser har råkat ut för detta.

Det var kommunistpartiets centralkommitté som fattade beslutet att avskaffa systemet på sitt möte nyligen, enligt nyhetsbyrån Nya Kina på fredagen.

Det vore ett mycket viktigt steg för ökad rättssäkerhet, men vi vet ännu inte om det kommer att ersättas av något liknande eller om det försvinner helt.

Hursomhelst kan vi nu vänta oss att få fler nyheter från mötet droppvis de närmaste dagarna. Kommunikén från mötets avslutning i tisdags var inte särskilt konkret som helhet.

En annan nyhet på fredagen är att ettbarnspolitiken ska mjukas upp steg för steg. Allra närmast blir det tillåtet för par där ena föräldern är endabarn att skaffa två barn. Tidigare har det redan varit tillåtet för par där båda föräldrarna är endabarn att skaffa två ätteläggar.

Familjeplaneringen har lett till en obalans i befolkningen där andelen äldre ökar och där det blir alltför få människor i arbetsför ålder.  Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s