Mer om överfallet på Kevin Lau

Det brutala knivöverfallet mot journalisten Kevin Lau chockar Hongkong. Skadorna är fortfarande livshotande. Polisen har inte fått tag på förövarna.

Det finns två teorier om motivet för attacken. Dels kan den ha att göra med den kritiska linje mot Kina som Kevin Lau stod för som chefredaktör för tidningen Ming Pao. Han avsattes för en månad sedan och fick en mera Pekingvänlig ersättare.

Men metoden som förövarna tillämpade – en motorcykelburen man som hackar offret i ryggen och på benen och snabbt försvinner – för tankarna till tidigare attacker från maffian. Kevin Lau var nämligen också involverad i undersökande journalistik om ekonomisk brottslighet i Hongkong.

Hursomhelst fanns det på torsdagen en kör av röster i Hongkong som uttryckte oro för pressklimatet, alltifrån regeringschefen Leung Chun-ying till representanter för media.  

Jimmy Lai, mannen bakom frispråkiga Apple Daily, var också nyligen utsatt för ett attentat, som dock rann ut i sanden. Han säger: ”Det är svårt att lösa de här fallen, för den kan inte förfölja förövarna in över gränsen till Kina.” Oavsett vem som beställer attackerna tror många att det är från Kinas fastland som ”hit men” rekryteras.  

One thought on “Mer om överfallet på Kevin Lau

  1. Ping: 28 februari 2014 « VÄRLDENS FOLKRIKASTE LAND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s