Börsraset – övervakarna fuskar själva

Den kinesiska aktiemarknaden har åkt upp och ner som en jojo. När det stora raset kom i augusti satte regimen till alla klutar för att hitta syndabockar. Detta i syfte att dölja vilken roll kommunistpartiet och myndigheterna spelat för att blåsa under en kraftig uppgång så att folk skulle tro att verkligt goda tider rådde.

Dussintals börsmäklare och andra spekulanter arresterades och släpades fram till tevekamerorna för att bekänna sína ”synder” – i ett mönster som kunde påminna om kampmötena under kulturrevolutionen 1966-76.

Ledningen för finansinspektionen uppmanade sina lokala avdelningar att arbeta hårdare för att avslöja överträdelser mot börsreglerna.

Nu kommer nyheten om att finansinspektionens vice ordförande Zhang Yujun (bilden) själv står under utredning för ”disciplinbrott”, något somZhang Yujun börsen brukar vara en omskrivning för korruption. Han har alltså missbrukat sin tjänsteställning. Ännu en gång får vi ett exempel på att var det än finns anledning att lyfta på locket inom förvaltningen eller partiet, så hittar undersökarna korruption och annat fiffel.

Om du vill fortsätta att följa min blogg, bläddra ner till ”Meta” i högra spalten och gå till ”Prenumerera” så får du mina inlägg i din mejlkorg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s