Nobel tänder kinesisk forskardebatt

Tu Youyou

Tu Youyou drar en lans för kollektivet.

Nobelpriset till farmakologen Tu Youyou har givit nytt liv till en diskussion i Kina om hur landets forskare ska arbeta. Ska de jobba för sin egen ära eller i grupp för nationens bästa?

En av de intressanta sakerna med den 84-åriga Tu Youyou är att hon inte har någon högre examen eller annan särskild forskarbakgrund. Hon har inte doktorerat, hon har inte studerat eller forskat utomlands, och hon har inte titeln “yuanshi” (akademiker) som regeringen ger till de främsta inom universitetsvärlden. Kinesiska massmedier säger därför att hon är en “tre utan-forskare”.

Det faktum att en forskare med Nobelpotential länge gick obemärkt på hemmaplan illustrerar hur formalistisk, byråkratisk och fantasilös den kinesiska forskarvärlden är, enligt flera röster på sociala medier i Kina.

Men diskussionen följer också ett annat spår. Är det rätt att bara Tu Youyou ska belönas för genombrottet inom malariaforskningen? Hon hade ju ändå arbetat tillsammans med andra forskare. Redan när hon fick ett annat prestigefullt pris, amerikanska Lasker Award 2011, hördes ett missnöjt mummel.

Och som sagt, flera kommentatorer har nu pekat på vilken kraft det kan ligga i ett projekt där en grupp får jobba med stabilt statligt stöd.

Forskningen kring malaria blev ett prioriterat projekt 1967 då Kinas högsta ledare ville stötta krigföringen mot USA i Vietnam med att ta fram ett mer effektivt medel mot sjukdomen som drabbade många soldater. Gruppen som Tu Youyou sattes att leda fick ett långsiktigt stöd också därför att Kina hade egna problem med malara på den stora ön Hainan i söder.

Den nya Nobelpristagaren verkar försöka förebygga kritiken om att hon inte ensam förtjänar utmärkelsen. Den statliga nyhetsbyrån citerade henne så här i måndags:

“Artemisinin (det nya läkemedlet) är den kinesiska medicinska forskningens gåva till världen. Upptäckten av artemisinin är ett framgångsrikt exempel på kollektiv utforskning av traditionell kinesisk medicin.”

1 thought on “Nobel tänder kinesisk forskardebatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s