Viktig NGO för Kinas kvinnor tvingas stänga

Gul Jianmei

Gul Jianmei får inte fortsätta.

Ännu ett trist besked från Peking. Ännu en begränsning av civilsamhället. Ännu ett exempel på grovt hyckleri från president Xi Jinpings sida.

Myndigheterna (= kommunistpartiet) har tvingat en viktig frivilligorganisation för kvinnor att stänga. Det gäller Beijing Zhongze Women’s Legal Counselling and Service Centre.

Gruppen har gjort stora insatser för tiotusentals utsatta kvinnor som fått sina rättigheter kränkta.

Ofta är det migrantarbetare som fått stöd, men i många fall har gruppen också hjälpt kvinnor som blivit misshandlade av sin partner.

Organisationen bildades av advokaten Guo Jianmei i samband med FN:s kvinnokonferens i Peking 1995. Bland dem som uppmärksammat gruppens arbete finns tidigare amerikanska utrikesministrar som Madeleine Albright och Hillary Clinton.

Varken Zhongze eller myndigheterna har lämnat någon förlaring till den plötsliga stängningen, men på sistone har i synnerhet många NGO med utländska band råkat illa ut. En annan kategori som fått stora problem är advokater som arbetar för att skydda de mänskliga rättigheterna. Flera av dem har arresterats de senaste månaderna. Zhongze kombinerar båda dessa faktorer som partiet finner störande.

Zhongze har sökt men inte fått något statligt stöd och har varit beroende av utländska bidrag. Ford Foundation är den största bidragsgivaren.

För bara fyra månader sedan stod Xi Jinping inför ett stort FN-möte om kvinnors rättigheter och skröt om Kinas framsteg på detta område.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s