Självmordsvåg bland äldre i byarna

De äldre på landsbygden är de bortglömda förlorarna i rusningen efter ”den kinesiska drömmen”. En våg av självmord i denna grupp de senaste åren är ett av tecknen på att deras liv har försämrats.

”Den kinesiska drömmen” är president Xi Jinpings målsättning om att kineserna ska få njuta ”en rimlig välfärd” vid år 2021 – det vill säga till kommunistpartiets hundraårsdag. Och till år 2049 ska Kina var en fullt utvecklad nation i bästa harmoni.

En vän i vetenskapsvärlden skickar mig ett klipp ur tidskriften Science för den 15 april i år. Där kartlägger journalisten Kathleen McLaughlin vad som händer de äldre i byarna.

Det är den snabba urbaniseringen som i slutändan drabbar de gamla. Numera bor över halva befolkningen i städer. Inflyttningen av migrantarbetare från landsbygden bryter upp familjerna. Ofta tvingas båda makarna i ett hushåll söka jobb i städerna. Ibland tar de med sig barnen, ibland inte, men kvar blir den äldre generationen.

Det gamla idealet där de äldre kan lita på att bli omhändertagna på sin ålders höst urholkas alltmer i den kinesiska formen av marknadsekonomi – samtidigt som centralregeringen lämnat alltmer av ansvaret för välfärden på lokalsamhället.

Många äldre som lever kvar i byarna är ensamma med knappa resurser och blir deprimerade. Flera ser bara sina barn och barnbarn några få dagar kring kinesiska nyåret.

Medan självmordsfrekvensen totalt sett minskar i Kina, ökar den kraftigt bland de äldre i städerna och dramatiskt på landsbygden.

I många länder är självmorden mest vanliga bland dem som är över 70 år. Frekvensen kan ligga kring 15 per 100,000 invånare.

I Kina har denna frekvens bland 70-åringar och äldre ökat från 13.4 per 100,000 under 1990-talet till 33.8 i städerna och så många som 47 på landsbygden under 2000-talets första årtionde.

”Det är ingenting annat än en nationell hälsokris”, säger sociologen Liu Yanwu vid universitetet i Wuhan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s