Tips: South China Morning Post gratis

Jack Ma

Husbonden Jack Ma

images

 

 

 

Den bredaste och bästa Kinabevakningen bland dagstidningar har South China Morning Post i Hongkong. Tidningen har länge varit orädd och kritisk mot utvecklingen i Kina på många plan, men släpper också fram röster som står regimen i Peking nära.

Sedan några dagar har tidningen tsgits över att den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba, vars ägare Jack Ma anses ha goda kontakter med Kinas högsta ledning. Det blir intressant att se om tidningen kommer att förändras, om den kommer att bli mindre öppen eller hålla sin linje. Många har uttryckt oro.

Den första förändringen är klart positiv för alla som är intresserade av Kina. Tidningen släpper allt sitt innehåll på den välskötta internetversionen fritt. Tidigare har ett abonnemang kostat relativt mycket.

Dagens utgåva toppar bland annat med att Jack Ma tror på en ”avundsvärd tillväxt” för Kinas ekonomi de närmaste 20 åren. Hoppsan, husbondens röst redan! Fast i ärlighetens namn är den mannen så stor i Kina och i den globala internetvärlden att han skulle ha citerats hursomhelst på det uttalandet.

Samtidigt visar det sig att artikeln är första delen av en stor intervju som South China Morning Post gjort med honom – eller om han själv beställt intervjun. I nästa del kommer hans vision om vad han vill med tidningen.

En annan toppnyhet är en rapport från Greenpeace om var de värsta luftföroreningarna fanns under första kvartalet i år. Lite oväntat är luften sämst i städerna i provinsen Henan i centrala Kina och i regionen Xinjiang i väster.

En förklaring kan vara att en del fabriker som möter hårda miljökrav i de stora städerna i östra Kina väljer att flytta västerut. 75 procent av tillstånden för nya fabriker att använda kolenergi gällde centrala eller västra delen av landet.

Området Peking-Tianjin-Hebei som länge haft den värsta smogen har i stället sett en viss förbättring av luften. Den lättnaden kopplas samman med att den ekonomiska aktiviteten i området dämpats, särskilt i byggsektorn. Det har lett till att stålverk och kolgruvor går på halvfart eller vilar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s