Sitt stilla i båten

Analys av GÖRAN LEIJONHUFVUD i KinaNytt, Sweden-China Trade Council

Stabilitet och lugn är högsta prio i Kina inför årets stora händelse som är kommunistpartiets kongress i höst. Det gäller att sitta stilla i båten. Det präglade också talet av Kinas premiärminister Li Keqiang när han på söndagen inledde årets session i landets ”parlament”, den så kallade folkkongressen. Regeringen siktar till exempel på en något sänkt tillväxt efter ett år med lägsta BNP-ökningen på 26 år.

I regeringens rapport till folkkongressen gick premiärministern samtidigt emot de protektionistiska tendenserna i världshandeln.

Li Keqiang

Li Keqiang, en försiktig premiärminister

Höstens partikongress överskuggar alltså folkkongressen. Partiets kongress äger bara rum vart femte år. Denna gång väntas partimötet utse Xi Jinping till en ny femårsperiod som partichef och fastställa vilka som ska sitta i den innersta maktkärnan.

Folkkongressen som nu pågår är formellt som ett parlament, men de 3 000 utsedda delegaterna förväntas bara säga ja och amen till vad som föreläggs dem. Folkkongressen samlas en gång varje år, vanligen i mars. Det hindrar inte att premiärministerns rapport brukar ge oss en del viktiga signaler.

Dämpa överkapaciteten

Årets mål för tillväxten är 6.5 procent, en sänkning från fjolåret då målsättningen var 6.5 till 7.0 procent och ökningen landade på 6.7 procent.             En del av den fortsatta sänkningen i år handlar om att få utrymme för att komma åt överkapaciteten i många stora statliga bolag, så kallade zombieföretag. Produktionen av kol ska sänkas med över 150 miljoner ton och kapaciteten för ståltillverkningen ska minska med 50 miljoner ton. Kina har mött kritik och strafftullar för dumpade stålpriser på världsmarknaden.

Att tillverka mindre stål och bränna mindre kol hänger också ihop med miljömålen. Li Keqiang lovade att ”arbeta hårdare” för att angripa föroreningarna. Har vi hört det förut? Det har han sagt varje år sedan han tillträdde för fem år sedan. Ändå drabbades hela norra Kina denna vinter av långa perioder av livsfarlig smog.

Premiärministern sade att hädanefter ska alla källor till föroreningar inom industrin placeras under konstant övervakning online.

Att försiktigt bromsa tillväxten handlar också om att försöka strama åt krediterna och penningmängden för att hantera de bubblor som många varnar för på fastighetsmarknaden och i det finansiella systemet.

Lugna medelklassen

Egentligen skulle Kinas ledare vilja införa en fastighetsskatt för att dämpa marknaden. Den reformen finns inskriven i den nuvarande femårsplanen. Men på en presskonferens inför folkkongressen framgick att skatten i alla fall inte kommer i år. Det beror säkert på att ledningen inte vill skapa oro under tiden fram till partikongressen. Kommunistpartiet har i dag sitt starkaste stöd hos medelklassen i städerna, det vill säga de nya bostadsägarna som sitter i tillväxtens vinnarhål.

Bland övriga punkter i den digra rapporten kan vi notera att regeringen ska lägga fram en plan för att knyta ihop ett kluster av städer i området Guangdong–Hongkong–Macao. Samtidigt kom det för första gången in en varning för att försöka hävda oberoende för Hongkong såsom flera yngre aktivister där börjat göra. ”Den rörelsen kommer att leda ingen vart”, sade premiärministern.

Li Keqiang liknade Kinas ekonomi med ”en fjäril som kämpar för att komma ut ur sin puppa, en löftesrik förvandling men också en process med stora svårigheter”.

Motverka protektionismen

Utanför landets gränser lovade premiärministern att ”Kina ska fortsätta att bidraga till den existerande världsordningen och motsätta sig varje form av protektionism”. Adressen till Donald Trump och andra populister i västvärlden var tydlig och Kina är ju ett stort exportland.

Samtidigt sade han att läget både hemma och utomlands har blivit ”mycket mer komplicerat och allvarligt”. Han talade om att stärka försvaret med en budgetökning på 7 procent, som särskilt ska gå till flygvapnet och marinen – det senare säkert med tanke på konflikten kring Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet.

Folkkongressen brukar vara i cirka tio dagar. Den avslutas med en stor presskonferens med premiärministern, den enda som han ger under året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s