Popstjärnan som sjunger för demokrati i Hongkong

Denise Ho protestkonsert_2

Denise Hon under en protestkonsert i det fria.

Min artikel i Dagens Nyheter 18 augusti 2019

Popstjärnan Denise Ho framstår alltmer som en tydlig inspiratör för de unga aktivisterna i Hongkong i en proteströrelse som annars verkar avsiktligt ledarlös. Vi ser Denise Ho på bilderna från miljonmarscherna i juni och från ockupationen vid flygplatsen häromdagen. Den 42-åriga sångerskan är åter där som ett vakande medborgerligt öga.

Denise Ho använder sin prestige till att ömsom medla mellan polisen och ungdomarna, ömsom skarpt fördöma ordningsmaktens övergrepp. Hon håller fast vid civilt motstånd och icke-våld. I flygplatshallen stod hon bekymrad och fotograferade ett tilltagande kaos och sade till sina anhängare:

”Polisens brutalitet ökar helt klart hela tiden. Vi får inte låta dem splittra oss. Det är (kinesiska) kommunistpartiets taktik att sprida fruktan.”

Då hade hon just twittrat bilder från tunnelbanan och skrivit: ”Polisen skjuter gummikulor på en meters avstånd mot demonstranter i en trång gång. Vem acceptera detta?”

Denise Ho Wan-sze är en av drottningarna inom kantopop, stadens egen musikaliska brygd där artisterna sjunger på den lokala kantonesiska dialekten av kinesiska. Kantopopen är sentimental och sirapssöt – ofta en flykt från en flytande och osäker politisk tillvaro.

Musikstilen är mjuk, men Denise Ho visar en hård kärna i sin politiska aktivism. Hon är en av få artister som står upp mot vad hon kallar ”Kinas regering, denna enorma maskin”. En stjärna som däremot starkt stöder Kinas och Hongkongpolisens agerande är Jackie Chan, Hongkongs mest kända filmskådespelare (Rush Hour m fl).

Nyligen framträdde Denise Ho inför FN:s råd för mänskliga rättigheter och protesterade mot Kinas hårdnande grepp. Hon krävde att Kina skulle uteslutas ur rådet efter åratal av svek mot ”ett land två system”, principen som skulle ha givit Hongkong en viss autonomi efter övergången till Kina 1997.

Denise Ho är född i Hongkong men uppväxt i en villaförort till Quebec i Kanada. Föräldrarna flydde till Hongkong när kommunistpartiet tog över Kina 1949. När sedan Hongkongs framtid kändes extra oviss på 1980-talet flyttade de till Kanada som tusentals andra familjer.

Den unga Denise bar hela tiden med sig kantopopen som en klenod och på 2000-talet sloghon igenom i Hongkong. Hon blev en fixstjärna i hela den kinesiska kultursfären med många fans i Fastlandskina.

Privat kan hon verka blyg. Men när hon 2012 kom ut som lesbisk var det en utmaning i kulturellt konservativa Hongkong. Det gav henne närmast automatiskt en offentlig roll som social aktivist.

Nästa steg tog Denise Ho under 2014 års paraplyrevolt som krävde att Peking skulle tillåta utlovade demokratiska val i Hongkong. När hon sjöng för demonstranterna visste hon vad hon riskerade. Kommunistpartiet i Kina stämplade henne som ”ett gift från Hongkong”.

Partiet såg till att strypa hennes försäljning på fastlandet, 80 procent av hennes inkomster då. En partitidning skrev: ”Tro inte att du kan äta vår mat och sedan slå sönder matskålen!”

Pekings bannbullor drabbar även utomlands. Det franska sminkimperiet Lancôme ställde in en konsert med Denise Ho 2016 efter påtryckningar från Kina.

I dag är hon ännu mer ett rött skynke för Peking som uppmuntrar nationalistiska nättroll att bombardera henne.

Göran Leijonhufvud

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s