Bookworm stänger – en tribun för fri litteratur

Bookworm stänger och kulturlivet i Peking blir ännu fattigare. Detta livliga bokkafé har varit en unik mötesplats i Kina för samhällsdebatt och litterära samtal. Kinesiska författare kunde möta sina kinesiska och utländska läsare på de årliga litteraturfestivalerna där.

Beskedet om stängningen av denna institution chockar många av anhängarna. Enligt de utländska ägarna får de inte hyra sin lokal längre därför att det är en illegal byggnad. Regeringen driver en kampanj för att ”försköna huvudstaden”. I det svepet försvinner också rader av livfulla marknader och brokiga kvarter. Allt ska strömlinjeformas.

En del stamgäster på Bookworm misstänker att politiska skäl ligger bakom kaféets svårigheter. De öppna diskussionerna kan i längden ha blivit utmanande i dagens bistra kulturklimat.

Jag upptäckte Bookworm just när det startade för 17 år sedan. Det bestod då av ett sidorum på en liten restaurang på en bakgata i östra Peking. Initiativtagarna hade kommit över ett lager av billiga utländska böcker. Gradvis växte verksamheten. 

På 2013 års litteraturfestival i Peking lyssnade jag på och talade med flera kritiska intellektuella som belyste förhållandet till enpartistaten. Jag har varken förr eller senare upplevt att så många kineser deltagit i en så förhållandevis öppen debatt som under denna festival mitt i Peking. Det hade att göra med att det var en fristående och relativt liten arrangör.

Samtidigt var det fortfarande en och annan som talade i  omskrivningar, och några ville att vad de sade skulle stanna inom kretsen av åhörare.

De två författare som var mest kritiska och tydliga på det årets festival var Liu Zhenyun, ibland nämnd som kandidat till Nobelpriset, och Wang Xiaofang. De båda ger inte mycket för det nedärvda tankegods som de styrande i kommunistpartiet alltmer medvetet knyter an till. Partiets själva uppgift var en gång att utplåna det feodala arvet, men i dag är det gamla systemet kvar i nya former. 

I sina böcker visar Liu Zhenyun ofta hur klasskillnaderna yttrar sig numera. Han ger till exempel röst åt de hårt prövade migrantarbetare som bygger de moderna storstäderna och som endast får leva där på nåder under mycket enkla villkor. Han ser dem som den snabba tillväxtens verkliga hjältar.

Wang Xiaofang klär i stället av de privilegierade skikten inpå bara kroppen. Han fokuserar på korrumperade ledare, tjänstemän och affärsmän som tagit sig fram till köttgrytorna. 

Tre år senare hade landets nye ledare Xi Jinping satt sin stämpel på kontrollsamhället. Då stod civilklädd polis utanför ingången till Bookworm under festivalen. De förde bort en konstnär och en författare som var inbjudna. Och under de senaste festivalerna dominerade utländska deltagare. Det har blivit allt svårare för arrangörerna att bjuda in kineser att framträda.

Jag minns vad Liu Zhenyun sade 2013: ”Kinas problem är att vi behöver tala tillsammans. Det är alltid bara en röst som talar.” Han sade sig ”hata” de intellektuella för att de bara anpassat sig i över tvåtusen år.

(Min krönika införd i Dagens Nyheter den 15 november.)  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s