Ny kampanj från Xi Jinping väcker mörka historiska minnen

Bild

Den frispråkige affärsmannen Wang Gongquan är den senaste bloggkändisen som drabbats av arresteringsvågen.

Den kinesiska ledningens kampanj för att gripa folk som ”sprider rykten” på internet blir allt bredare och alltmer godtycklig i sin inriktning. Både inhemska och utländska jurister varnar för att offensiven börjar likna arresteringsvågen mot ”högerelement” 1957-58 i sin svepande omfattning.

Det aggressiva språket i kampanjen liknar också propagandan och innehållet i väggtidningarna i början av den forna ledaren Mao Zedongs kulturrevolution 1966-67.

President Xi Jinping uppmanar propagandaarbetarna att ”bilda en stark internetarmé och ockupera de nya mediernas territorium”. Han säger att det gäller att ”föra ett krig för att vinna allmänna opinionen”.

De partikontrollerade medierna ansluter med maningar om att ”svänga svärd” och ”slå hårt med tunga nävar”. Redan har hundratals bloggare och mikrobloggare arresterats.  

Det finns ingen klar definition vad som utgör farlig ”ryktesspridning”, så det finns utrymme för godtycke. Men det kan handla om uppmaningar till konkreta aktioner. Partiet har hittills tolererat en ganska omfattande debatt i många frågor, men när det kommer till aktioner i den fysiska verkligheten slår myndigheterna till.

”Ryktesspridning” kan också vara när någon med många följare uppmärksammar någon lokal missnöjesyttring ute på landsbygden som dittills inte fått nationell spridning.

För att verkligen statuera exempel har två mycket populära bloggare gripits av polisen. Både Charles Xue (Xue Manzi) och Wang Gongquan är kända affärsmän som fått miljoner följare på sina bloggar. De har ofta försvarat de medborgerliga rättigheterna som finns i Kinas författning, men i den officiella retoriken mot olika ”avarter” på internet ingår bland annat angrepp mot ”västerländska fientliga idéer” som att mänskliga rättigheter är universella.

Högsta domstolen har satt upp en norm för när åklagarna ska räkna ryktesspridning som farlig, nämligen om ett blogginlägg skickas vidare 500 gånger eller får 5 000 läsare. Det är en ganska låg tröskel i Kina. Men det ska kunna ge tre års fängelse.

En förklaring till det skärpta läget är det viktiga partimöte som ska hållas i november. Då väntas de nya ledarna, president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang, slå an tonen för sitt styre och visa vilken politik de vill föra.

Men arresteringsvågen har fått en del medier och till och med polisenheter att varna för att de senaste kampanjerna riskerar att gå över styr.

Och som vanligt nuförtiden finns det ironiska kommentarer från nätsurfarna. Som denna:

”Folkets Dagblad (partiorganet) har aldrig ljugit under de senaste 60 åren. Var vänlig skicka detta vidare 500 gånger. Tack.”

1 tanke på “Ny kampanj från Xi Jinping väcker mörka historiska minnen

  1. Pingback: 16 september 2013 « VÄRLDENS FOLKRIKASTE LAND

Lämna en kommentar